Tiedotteet

Mustikka valittiin vuoden marjaksi

Arktiset Aromit ry
Tiedote

Arktiset Aromit ry valitsi vuoden 2013 marjaksi mustikan (Vaccinium myrtillus). Monet kansainväliset toimijat kutsuvat marjaa superfoodiksi. Mustikka on maukas, monikäyttöinen ja ravintorikas sisältäen runsaasti C- ja E-vitamiineja.

Mustikan valttina ovat sen sisältämät voimakkaan siniset värit. Pääosa niistä on antosyaaneja, joita luonnonmustikassa on yli kolminkertaisesti viljeltyyn pensasmustikkaan verrattuna. Ero marjojen antosyaanipitoisuudessa johtuu siitä, että luonnonmustikassa myös malto on sininen, kun taas pensasmustikka on sisältä vaalea.

Antosyaanit suojaavat kasvia UV-säteilyltä, kasvitaudeilta, kylmyydeltä ja kuivuudelta. Antosyaanit toimivat myös hapettumista estävinä ja mikrobeja tuhoavina yhdisteinä. Ihmiselle antosyaaneilla on havaittu olevan useita terveyshyötyjä ja tutkimukset ovat mm. todistaneet, että antosyaanirikas ravinto ehkäisee valtimonkovettumatautia, ja on yhteydessä matalampaan verenpaineeseen sekä vähäisempään verisuonten jäykkyyteen edistäen siten sydämen hyvinvointia.

Herkullinen mustikka on metsiemme monipuolinen aarre, joka sopii raaka-aineeksi mm. marjakeittoihin, leivonnaisiin, pirtelöihin, puuroihin ja mehuihin. Mustikkaa voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla, survomalla sekä keittämällä mehuksi ja hilloksi.

Elintarviketeollisuus käyttää mustikkaa mehujen, hillojen, mehutiivisteiden, kuivattujen marjojen, marjajauheiden sekä vilja- ja meijerituotteiden valmistuksessa. Kansainväliset, suomalaista mustikkaa ostavat yritykset, käyttävät metsämustikkaa runsaasti ravintolisien sekä kosmetiikka-, lääke- ja hyvinvointiteollisuuden tuotteissa. Erityisesti Aasian maihin suomalaista metsämustikkaa ja mustikkatuotteita viedään miljoonia kiloja vuosittain.

Teksti: Arktiset Aromit ry, Luonnosta Lautaselle -hanke

Kauppakatu 20, 89600 Suomussalmi,
puh 08-61555590, info@arktisetaromit.fi

Lähteet:
Jennings A, et al., Higher anthocyanin intake is associated with lower arterial stiffness and central blood pressure in women. Am J Clin Nutr. 2012.
Zhu Y, et al., Anti-inflammatory effect of purified dietary anthocyanin in adults with hypercholesterolemia: A randomized controlled trial, Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2012.

 

Takaisin