Tutkimukset

Marjojen kversetiini alentaa verenpainetta

Kversetiini on flavonoli, joka antioksidanttisen vaikutuksensa ansiosta tuhoaa vapaita radikaaleja ja estää monien bakteerien ja virusten kasvua. Lisäksi kversetiinit estävät histamiinin eritystä, eli ne toimivat ns. luonnollisina antihistamiineina. Suomalaisista luonnonmarjoista kversetiiniä esiintyy erityisesti juolukassa, karpalossa ja tyrnissä (kuva 1).

Kuva 1. Suomalaisten marjojen kversetiinipitoisuuksia. Lähde: Määttä-Riihinen, K., Kamal-Eldin, A., Mattila, P., González-Paramás, A. & Törrönen, R. (2004): Distribution and contents of phenolic compounds in eighteen Scandinavian berry species. Journal of Agricultural and Food Chemistry 52: 4477-4486.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että kversetiinin saanti vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Sen sijaan kversetiinin vaikutuksesta verenpaineeseen ei ole tehty varsinaisia johtopäätöksiä. Siksi tässä katsaustutkimuksessa koottiin tieto aikaisemmista tutkimuksista, joissa on selvitetty kversetiinin vaikutusta verenpaineeseen. Meta-analyysi toteutettiin käyttämällä sekä kiinteiden että satunnaisten vaikutusten mallia. Yhteensä löydettiin seitsemän aihetta selvittänyttä tutkimusta, joihin sisältyi yhdeksän käsittelyä ja yhteensä 587 potilasta.

Meta-analyysin tuloksien perusteella kversetiinin saanti alensi verenpainetta tilastollisesti merkitsevästi. Muutos näkyi sekä systolisessa (yläpaine) että diastolisessa (alapaine) verenpaineessa. Tutkimukset luokiteltiin kversetiiniannostuksen mukaan, ja havaittiin, että kversetiini alensi verenpainetta tilastollisesti merkitsevästi silloin, kun kversetiiniannostus oli vähintään 500 mg päivässä. Tällä hetkellä flavonoidien suositeltava päiväannos on 250-400 mg. Ruokavalioon kannattaa siis sisällyttää runsaasti kversetiiniä sisältäviä marjoja, vihanneksia ja hedelmiä.

Lähde: Serban, MC., Sahebkar, A., Zanchetti, A., Mikhailidis, D., Howard, G., Antal, D., Andrica, F., Ahmed, A., Aronow, W., Muntner, P., Graham, I., Wong, N., Rysz, J., Banach, M. (2016): Effects of quercetin on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of the American Heart Association, doi: 10.1161/JAHA.115.002713.

Teksti:
Anni Koskela, Arktiset Aromit ry
anni.koskela(at)arktisetaromit.fi

+358 40 164 6177

 

Avainsanat:
kversetiini  meta-analyysi  ravitsemus  korkea verenpaine  flavonoidit  verenpaine  meta-analysis  high blood pressure  flavonoids  blood pressure  nutrition  quercetin 


Takaisin