Tiedotteet

Ensi kaudella droonit kuljettavat sekä poimijat että marjat

Marjanpoimija lentää droonilla.jpg

Kuvateksti: Ferox-hankkeessa on kehitetty marjanpoimintaan soveltuva, raskas drooni. Kuva on tehty teköälyllä.

Luonnonmarjan poimijoiden saaminen tulevalle satokaudelle on päivänpolttava kysymys koko marjaketjulle. Ulkoministeriön ilmoitettua yllättäen 15. maaliskuuta, että thaipoimijoille ei myönnetä enää Schengen-viisumeita, on alalla huolestuttu uuden linjauksen aikataulusta. Aika ei yksinkertaisesti riittäne päätöksen vaatimien työsopimuksien haasteiden selvittämiseen eikä työntekijän oleskelulupaprosessiin.

Poimijaongelmaan on löytymässä kuitenkin yllättävä ratkaisu. Luonnontuotealan toimialayhdistys Arktiset Aromit ry on mukana FEROX-tutkimushankkeessa, jossa tutkitaan teknologisten ratkaisujen, robotiikan ja tekoälyn hyödyntämistä poimintatyön tehostamisessa. Hankkeessa muun muassa kehitetään droonien käyttöä sekä marjadatan keräämisessä että poimijoiden työn keventämisessä.

FEROX-hankkeessa on mukana yhdeksän partneria seitsemästä eri maasta. Hankkeen koordinaattori, Paul Chippendale arvioi, että teknologia voisi auttaa poimijoita jo ensi kaudella.

- Olen yllättynyt siitä, kuinka nopeasti kansainvälinen tutkimusryhmämme on edistynyt, iloitsee Chippendale.

Poimijoita ja marjasaaliita kuljettavista drooneista onkin jo saatu lupaavia tuloksia. Jopa 200 kilon hyötykuormaa kantavat droonit, joiden tehoakkujen kesto riittää 12–18 tunniksi, keventävät ja tehostavat merkittävästi poimintatyötä.

- Uskon, että uusi teknologia innostaa suomalaisia poimijoita, ja se voi olla ratkaisu uhkaavaan poimijapulaan, Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen arvioi. 

Hankeryhmä tulee testaamaan teknologiaa Suomeen maasto-olosuhteisiin kesällä. Testien onnistuessa toivotulla tavalla on yhteistyötahoilla valmius droonien siirtämisestä massatuotantoon, mikä laskee merkittävästi yksikköhintaa.

Droonin pilottiversiota esitellään Suomussalmen torilla 1.4.2024 alkaen klo 12.

Lisätietoja FEROX-hankkeesta https://www.arktisetaromit.fi/fi/hankkeet/ferox/ ja https://ferox.fbk.eu (linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Takaisin